Osprey Exos 58 test

Anmeldelse af Osprey Exos, og en lille diskussion af fordele og ulemper ved indvendig eller udvendig ramme.

Erfaringer med andre rygsække:
Jeg har de sidste 30 år brugt forskellige rygsække. Først en billig Daells Varehus-ting, m. udvendig ramme, og sidelommer, der var så små, at man næsten ikke kunne få hånden ned i dem.

Senere lånte jeg en Bergans 60 l, Spejdersport fik leveret deres egen model m. dansk flag på. Fin rygsæk. Jeg købte selv en Fjällräven Tibet 8E Gyro, udvendig ramme, og brugte den fra 1984 og frem til 2003. Fjällrävensækken var ift. sin størrelse ret let, robust, men med sin bredde lidt besværlig ved togtransport. Den brugte jeg på 3 ture i Kebnekaise-området, og 3 ture i Sarek. Virker stadig upåklageligt.

På en tur i 2001 (fra Riksgränsen til Kebnekaise m. svinkeærinder) fik jeg lov til at stå med en nordmands Norrøna rygsæk på ryggen. Hvor var den dejlig polstret på skulderremme og hoftebærebælte. Jeg arvede jeg nogen penge, og købte en anatomisk rygsæk, en North Face Badlands 60+ liter. Dejlig bærekomfort, og rigtig mange indstillingsmuligheder, med et væld af remme.

MEN: Hold op hvor jeg svedte på ryggen med den tætsluttende anatomiske rygsæk. Ubehageligt (især om vinteren), fordi man så rigtig fryser på ryggen når man holder pauser.

Mindre sved på ryggen med mesh-trampolin-rammen.

Da jeg begyndte at opdage Ultralight vandring, måtte jeg have en lettere rygsæk, men ville have én med ramme. Købte først en gammel 50 l Fjällräv, uden hoftebærebælte. Ok op til 8 kg. På debutturen mødte jeg en Outsiter, Cato, der gik med en Osprey Exos, og den måtte jeg bare have. Kun net mod ryggen, tynd, let ramme, udskåret skum på skulderremmene, hvor jeg svedte med Fjällrävensækken, stor meshbaglomme til en regnjakke e.l.

Tynd ramme, trampolin-net mod ryggen giver luft, tynde remme holder vægten nede.

Anmeldelse af Exos:
Osprey er et amerikansk firma, men får produceret deres ting i østen. De fik herhjemme stor succes med fx. modellen Atmos. Jeg har ikke selv haft brug for deres kundeservice, men har set på youtubevideoer fra through-hikere, at de har et godt rygte for at svare hurtigt på henvendelser, og reparere eller ombytte, hvis der er problemer med deres produkter.
De laver mange forskellige typer rygsække, og du kan også finde kraftige, solide og traditionelle rygsækkke.

Første fjeldtur ved Sulitelma – 10 dages mad ved start.

 

Osprey Exos 58 er:

58 l sæk m. indbygget, udvendig ramme.

Flydende rummelig toplomme m. nøgleholder og meshlomme på undersiden, stretchlomme til MP3 eller lille GPS på venstre skulderrem, to mesh-sidelommer med adgang både i toppen og i siden, stor stretch-vævet kængurulomme på forsiden af sækken, to meshlommer på hoftebærebæltet, og desuden to indvendige rum i hele rygsækkens bredde under kængurulommen, med lynlåsadgang i begge sider, to ophæng til isøkser, snesko e.l. på forsiden, fire sidekompressionsstropper, én topkompression-rem, to liggeunderlags-løkker, pak-mens-du-går trekking pole fastspænding, AirSpeed mesh trampolin-rygstøtte, remme til at justere sækkens bærehøjde (på skulderremmene = loadlifters), justerbar brystrem m. fløjte, ErgoPull hoftebærebælte, 3 liters indvendig vandlomme med 2 slangeudgange (v eller h).

Udskåret skum og mesh giver luftgennemstrømning og holder vægten nede.

Godt:
+ vejer opgiver 1140 g i str. M
+ let rygsæk m. indbygget ramme
+ mesh “trampolin”rygstøtte giver god ventilation og påvirker ikke rygsækkens pakkeevne eller forrykker dens tyngdepunkt.
+ skum og mesh i hoftebærebælte og skulderremme giver luft og mindre sved.
+ holdbart stof og rammemateriale
+ Den store udvendige stretch-kængurulomme er smart til regnjakke eller letvægtstarp.
+ Den velformede rørramme er meget let, men kan overføre hele vægten til hofterne.
+ Mange lommer gør det nemt at organisere og få adgang til sine ting.                 + Toplommen er virkelig rummelig.
+ Sidder godt på ryggen, hvis du vælger den rigtige størrelse.
+ Bærer komfortabelt op til ca. 13+ kg (har gået med 16 uden problemer)               ++ meget mindre sved på ryggen, let rygsæk.

Mindre godt:
– ryglængden kan ikke justeres (fast længde, men hvornår gjorde du sidst det?)
– sideadgangen til meshlommer gør at vandflasker kan tabes.
– brystremmen sidder meget højt, selv i nederste justering. (str M lille til mig?)
– mp3 lommen sidder for højt, og er for lille til gps.
– hoftebærebæltet dækker kun lige hofterne, men dækker dog.
– rygsækken kan give knirkelyde fra sig.
– for mange detaljer?? Jeg kunne godt nøjes med færre muligheder, og så til gengæld tyndere, stærkere stof i Dynamee.

Krydsning af vand ml. Pieskehaure og Sulitelma.

Mine erfaringer med Exos:

Jeg købte Exos´en i 2011, og har nu brugt den i 6 år.
Fem fjeldture, fem påsketure, og derudover i andre vandreferier.

Den har tjent mig godt, har rummet mad til op til 10 dage, remme og spænder har holdt uden at glide. Toplommen er virkelig rummelig, og sluger alle snacks, chokolade, pandelampe m.m.m. uden problemer.

Rammen og måden den hviler på ryggen på, har jeg ikke set bedre.

Den begynder at blive slidt hvor hoftebærebæltet gnider mod rammen, en mus har gnavet hul i toplommen (er blevet lappet), og der er også slidt og lappet på vandlommen indvendigt, hvor en gryde havde ligget og gnavet mod rammen.

Jeg er stadig glad for Exos´en, men den nye model er lidt tungere og med tykkere polstrede skulderremme- og bælte – så jeg er usikker på, om jeg køber én til næste gang. Nu har Osprey også lavet Levity, som har samme trampolin-ramme, men er lettere. Zpacks laver også en løsning (hele Arc-serien), hvor der er luftmellemrum mellem ryggen og rygsækken.

Bukket, våd, bro.

Udvendig eller indvendig ramme??

Den “anatomiske” rygsæk m. indvendig ramme har været fremherskende fra 1988 til 2005 (så kunne alle skifte deres gamle rygsæk ud), men nu kommer rammesækkene igen i forskellige forklædninger.

Argumentet for anatomiske rygsække m. indvendig ramme var, at du fik tyngdepunktet i sækken tættere ind mod kroppen, dvs. lettere kunne holde balancen. Ulempen synes jeg, var de mange indpakkede detaljer, et væld af remme – og så at hele ens ryg er dækket. Jeg sveder for meget til at det er behageligt. Om vinteren, når rygsækken tages af ved pause, at skulle tage en gennemsved-våd anatomisk rygsæk på igen, adr.

Jeg er derfor glad for, at rammerygsækkene er vendt tilbage.

Ulempen ved udvendig ramme kunne være at rammen er lidt mere udsat, når du sætter sækken fra dig.

Anmeldelsen dækker kun mine synspunkter, jeg må indrømme at have skelet en del til BackpackingLight.com, hvor Will Rietveld skriver Highly Recommended, hvilket er det ypperste rating et stykke grej kan få. Så det…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *